Újra kolbászkirálynőt koronáztak Békéscsabán! – Galériával

2023. október 5. 16:29 | Varga Diána

Ismét összeállt a szakértő zsűri, hogy a Csabai Kolbászfesztivál nyitányaként értékelje az elmúlt hetekben a Nemzetközi Szárazkolbászversenyre érkezett kolbászokat. A csütörtöki kóstolás, majd a tanácskozás nyomán kiderült: a győztesnek járó kolbászkirály címet a következő egy évben nem egy úr, hanem egy hölgy viselheti, ráadásul a második és harmadik helyet is női versenyző szerezte meg.

Hagyomány már, hogy a Csabai Kolbászfesztivál első rendezvényét jóval a programsorozat kezdete előtt tartják, a Nemeztközi Szárazkolbász Verseny zsűrizését ugyanis két héttel korábban rendezik meg. Ez idén sem történt másként: a közéleti szereplőkből, agrárszakemberekből, valamint a média munkatársaiból álló bizottság Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács elnöklete mellett vizsgálta a közel 100 benevezett terméket.

A zsűrielnök először is köszönetet mondott azoknak a versenyzőknek, akik leadták a „féltve őrzött kincseket”, melyeket megfogalmazása szerint a nevezők úgy pátyolgattak, babusgattak az elmúlt hónapokban, mint egy gyermeket.

– A verseny akkor jó, ha minőségi alapanyagot lehet zsűrizni, ezen a megmérettetésen éppen erről van szó. Van, aki még tanulhat is egy-két dolgot a zsűrizés nyomán, a kolbász ugyanis nemcsak egy szeletből áll: azt vizuálisan, egy rúdban is meg kell tudni mutatni. A hungaricum csabai kolbászra jellemző egyfajta egyediség – színvilág, állag, illat –, amit nem lehet semmihez sem hasonlítani, hiszen egyedi forma- és ízvilága van. Bár hozzávalói többnyire ugyanazok, a receptúra minden családban titoknak számít, amelyet érdemes megőrizni – fűzte hozzá Prohászka Béla.

 

Galéria

 

Hégely Sándor fesztiváligazgató ezzel párhuzamosan azt hangsúlyozta: a versenyek tekintetében a szárazkolbász megmérettetés a legfontosabb, mert egy bonyolult termékről van szó.

– Egy családnak az éves munkájáról beszélünk, hiszen a sertést közel egy éve vágták le, amelyet akár két évig is neveltek, ebből a húsból készítették el a kolbászalapanyagot. A füstölt kolbász elkészítése bonyolultabb, mint sütnivaló társáé, hiszen sok múlik azon, mi történik a gyártás során. Akárhonnan is nézzük, ezek a kolbászok hosszú hónapokon át készültek, míg elérték a tökéletes állapotot. Ennek a folyamatnak annyi titka, különlegessége, nehézsége van, hogy a versenyek közül ez a legnehezebb és legfontosabb, ezért is van az, hogy a megmérettetés nyertese egy évig viselheti a kolbászkirály címet – részletezte a fesztiváligazgató.

A csütörtöki zsűrizés után kiderült, hogy idén nem kolbászkirályt, hanem kolbászkirálynőt avatnak, méghozzá Balázs Tímea személyében, aki a verseny történetének második női győztese. A második Pallérné Benkó Mónika, míg a harmadik helyezett Pallér Laura lett.

 

V.D., H.Sz.

További programok »

FEL