Amit a középiskolások a húsvétról mondanak

2024. március 28. 08:23 | Fajó Attila

Húsvéthoz közeledve a békéscsabai Evangélikus gimnázium diákjainak is lehetőségük van az elcsendesedésre. Az iskolában az ünnepet megelőzően különféle programok segítik a tanulókat az ünnepre hangolódásban.

– Nekem erről az ünnepről elsőre Jézus feltámadása jut eszembe, mivel egyházi suliba járok, ez annyira nem meglepő. Persze a család is összejön ilyenkor, finom ételek mellett, és beszélgetünk, jól érezzük magunkat – mondja el egy gimnazista lány. 

– Minden évben, már egész kis gyereként is vitt magával apukám locsolkodni ünneptájt. Én hagyománytisztelőként nagy értéket tulajdonítok az ilyenkor újraéledő népszokásoknak, ezeknek óriási közösségteremtő erejük van – mondja el egy középiskolás srác. 

Az intézményben immár hagyomány, hogy az istentiszteleti áhítat mellett csendes heti foglalkozáson vesznek részt a diákok a húsvéti nagyhéten. Az idei témaadó gondolat a gasztroteológia idegenszava volt. Ez nem egyebet jelent, minthogy a Bibliában foglalatos ételek, élelmszerek megkóstolása közben a gyerekek a Szentírás történeteit és azok mondanivalójt is újraélhették. Emellett az ünnepre hangoló játékos feladatok és lelki feltöltődést kínáló csendes szobák is várták őket. A záró istentiszteletet megelőzően, melyen úrvacsorázhattak is az evangélikus felekezetű tanulók, Szente Réth Katalin iskolalelkésszel beszélgettünk.

– Azt gondolom, hogy a mai fiatalok nyelvén megfogalmazott igehirdetések közel tudják hozni hozzájuk a Jézus haláláról és feltámadásáról szóló események lényegi üzenetét. Én szeretem a húsvétot az élet ünnepeként megfogalmazni, hogy mindenki értse és a sajátjának érezze annak mondanivalóját –  emelti ki az iskolalelkész.  

Galéria

 

További programok »

Itthon

A spárga, retek, tészta, tejszín és kolbász esete - Bevált a szokatlan párosítás

A szezon két legnépszerűbb szereplője a fehér és a zöld spárga. A következőkben egy zöld spárgás receptet veszünk górcső alá. Ezt a zöldséget a fehér társával ellentétben nem kell meghámozni, elég csak a fásabb végét letörni, néhány percig sütni vagy párolni, nem igényel hosszadalmas hőkezelést. Amellett, hogy finom, jó néhány hasznos tulajdonsága is van!
12:23
FEL